Εγκατάσταση και διατήρηση μητρικών φυτειών επιλεγμένων Φ.Α.Φ. με εμπορικό ενδιαφέρον
1. Εγκατάσταση μητρικής φυτείας υπό κάλυψη της ελληνικής ρίγανης ‘Αρέθουσας’
Διατήρηση μητρικής φυτείας ελληνικής ρίγανης ‘Αρέθουσας’ (Origanum vulgare var. hirtum), της πρώτης εγγεγραμμένης ποικιλίας ΦΑΦ στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών. Η μητρική φυτεία είναι εγκατεστημένη και διατηρείται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας σε δικτυοκήπιο στον αγρό του Εργαστηρίου Γεωργίας του ΓΠΑ, υπό τον επίβλεψη του Ιν.ΦΑΦ. Η εγκατάσταση έγινε με αγενή πολλαπλασιασμό (έρριζα μοσχεύματα) για την προστασία, τη διατήρηση και την αξιοποίηση του γενετικού υλικού με σκοπό την παραγωγή εγγυημένου πολλαπλασιαστικού υλικού. Η φυτεία αξιολογείται ετησίως ως προς τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά (Εργαστήριο, Γεωργίας και Εργαστήριο Γενικής Χημείας του ΓΠΑ).
Στόχος είναι η η εξασφάλιση της γενετικής καθαρότητας, της ομοιομορφίας και της ευρωστίας της ‘Αρέθουσας’ στο πλαίσιο της διατήρησής της με βάση τους κανόνες της διατήρησης εγγυημένου πολλαπλασιαστικού υλικού προς αξιοποίηση.

2. Αναπαραγωγή και διατήρηση πολλαπλασιαστικού υλικού τσαγιού του βουνού Πάρνωνα (Sideritis clandestina subsp. clandestina)
Από τον αυτοφυή πληθυσμό στον Πάρνωνα μετά από βοτανική και χημειοτυπική ταυτοποίηση ( Εργαστήριο Χημείας), έχουν αναπαραχθεί αγενώς και διατηρούνται φυτά στον αγρό του Εργ. Γεωργίας τα οποία αποτελούν το αρχικό μητρικό πολλαπλασιαστικό υλικό.


Από το υλικό αυτό δημιουργήθηκε εκτατική μητρική φυτεία στον Πάρνωνα ( Καρυές Λακωνίας) με σκοπό, τη διατήρηση του είδους στην περιοχή προέλευσής του και την έρευνα για τη βελτιστοποίηση των καλλιεργητικών πρακτικών βιολογικής γεωργίας και την αναπαραγωγή υγειούς, βιολογικού πολλαπλασιαστικού υλικού.

3. Ανάπτυξη και διατήρηση μητρικής φυτείας κρητικού τσαγιού του βουνού (μαλοτήρα) ( Sideritis syriaca )

Στην Ανώπολη Σφακίων στα Χανιά, έχουν αναπτυχθεί και διατηρούνται μητρικές φυτείες του κρητικού τσαγιού μαλοτήρα , από αυτοφυή ταυτοποιημένο πληθυσμό της περιοχής, στο πλαίσιο ερευνητικού έργου με σκοπό τη δημιουργία πρότυπης μητρικής φυτείας για την παραγωγή εγγυημένου βιολογικού πολλαπλασιαστικού υλικού.

4. Διατήρηση μητρικών φυτειών επιλεγμένων ΦΑΦ στο ΓΠΑ
Το Ιν.Φ.Α.Φ. διατηρεί μητρικές φυτείες επιλεγμένων ΦΑΦ για την αξιολόγηση της σταθερότητας των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών τους και της ομοιογένειάς τους. Τα εγκατεστημένα φυτά έχουν προέλθει με αγενή πολλαπλασιασμό από αυτοφυείς πληθυσμούς μετά από βοτανική και χημειοτυπική αξιολόγηση.
Συγκεκριμένα, διατηρούνται τα εξής: Στο κάθε είδος παρακάτω να μπεί η περιοχή προέλευσης και η αντίστοιχη φωτο και να χωριστούν οι περιοχές
Τσάι του βουνού Κόζιακα ή Μπιτούνι (Sideritis perfoliata subsp. perfoliata)
Υβρίδιο ρίγανης (Origanum x intercedens)
Φασκόμηλο (Salvia fruticosa)
Κρίταμο (Crithmum maritimum)
Θυμάρι (Coridothymus capitatus)
Θρούμπι (Satureja thymbra)
Δίκταμο (Origanum dictamnus)
Λαδανιά (Cistus creticus)
Μαντζουράνα (Origanum microphyllum)
Μελισσόχορτο (Mellissa officinalis subsp. altissima)
Τσάι του βουνού Ολύμπου (Sideritis scardica)
Τσάι του βουνού Πάρνωνα (Sideritis clandestina subsp. clandestina)




